Hampaiden valkaisu

Hammaskivi ja hampaiden värjäytymät voivat tehdä hampaista tumman tai kellertävän näköiset. Hampaiden valkaisulla voidaan vaalentaa hampaiden väriä.

Hampaiden värjäytyminen

Hammaskivi on kalkkeutunutta bakteerimassaa, joka on rakenteeltaan huokoista ja väriltään keltaista. Hammaskivi kerää helposti väripigmenttejä värjäävistä ruoista ja juomista, kuten mausteisista ruoista, punaviinistä ja kahvista.

Tupakan savu sisältää hampaita värjääviä yhdisteitä kuten tervaa, jotka aiheuttavat hampaiden tummumista. Tupakoinnin lopettaminen edistää paitsi suun terveyttä, vähentää myös hampaiden tummentumia ja värjäytymistä.

Klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet sekä tietyt lääkeaineet voivat myös aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja tummumista.

Hampaiden valkaisu

Ennen valkaisua

Ennen hampaiden valkaisua suun ja hampaiden sairaudet tulee olla hoidettuna. Ennen valkaisua kannattaa varata aika hammaslääkärin vastaanotolle tarkastusta varten.

Hammaskivi sekä hampaiden värjäytymät estävät hampaiden vaalenemista. Hammaskivi ja värjäytymät tulee puhdistaa, jotta hampaiden valkaisutulos olisi mahdollisimman hyvä ja tasainen.

Usein jo pelkällä hammaskiven ja värjäytymien poistolla voidaan saada hampaat näyttämään riittävän vaaleilta.

Ennen hampaiden valkaisua tulee jättää suuvedet pois käytöstä muutamaa päivää ennen, jotta niiden sisältämät ainesosat eivät estä hampaiden valkaisua.

Kotivalkaisulusikat

Kotivalkaisulusikoilla tarkoitetaan yksilöllisesti, kovasta muovista valmistettavia valkaisulusikoita, joita käytetään hampaiden valkaisuun kotona. Kotivalkaisulusikan tekoa varten hammaslääkäri tai suuhygienisti ottaa hampaista jäljennökset, joiden avulla hammasteknikko valkaisulusikat.

Hampaiden valkaisu kotona sopii lievästi värjääntyneiden hampaiden vaalentamiseen sekä erityisesti nuorille, joilla on luonnostaan vaaleat hampaat. Hampaiden kotivalkaisu aiheuttaa yleensä vähemmän hampaiden vihlontaa ja on edullisempaa kuin hampaiden valkaisu hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamana.

Kotivalkaisun avulla valkaisutulosta voidaan itse säädellä halutuksi sen mukaan, kuinka pitkään valkaisuaineen annetaan vaikuttaa suussa. Valkaisu kotona onnistuu parhaiten, kun käytetään turvalliseksi osoitettuja, CE-merkittyjä valkaisuaineita sekä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolta tilattua kotivalkaisulusikkaa.

Kevytvalkaisu

Hampaiden kevytvalkaisulla saavutetaan lievä hampaiden vaaleneminen. Kevytvalkaisun käyttö soveltuu hyvin jo valmiiksi vaaleiden hampaiden kevyeen valkaisuun tai valkaisun ylläpitoon.

Kevytvalkaisussa hampaita vaalennetaan vaalennusainetta sisältävällä geelillä. Hampaiden kevytvalkaisussa puhdistettujen hampaiden pinnoille viedään 15–40 prosenttista vety- tai karbamidiperoksidia. Ennen valkaisun aloittamista ikenet suojataan ikenien muotoon kovettuvalla iensuoja-aineella.

Valkaisuaineen annetaan vaikuttaa hampaiden pinnoilla noin 20 minuuttia. Valkaisukäsittely uusitaan toimenpiteen aikana 2–4 kertaa.

Zoom- ja laservalkaisu

Hampaiden tehokkaimmissa valkaisumenetelmissä käytetään hampaiden valkaisuun 15–35 prosenttista vetyperoksidia. Aineiden vaikutusta tehostetaan valolla ja lämmöllä, kuten esimerkiksi laserilla.

Lämpö kaksinkertaistaa vetyperoksidin tunkeutumisnopeuden kiilteen läpi, mikä tehostaa valkaisun tehoa. Valolla tehostettujen valkaisutapojen avulla saadaan hampaat vaalenemaan parhaiten. Valkaisutulos on sitä suurempi mitä tummempi on hampaiden lähtötilanne ja vastaavasti pienempi jos lähtötilanne on vaalea.

Hampaiden valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat voivat näyttää kirjavilta. Kirjavuus häviää yleensä muutaman päivän kuluessa. Valkaisun lopullinen tulos näkyy noin kahden viikon kuluttua hampaiden valkaisusta.

Valkaisun jälkeen hampaiden pinnat ovat hetkellisesti huokoisemmat kuin normaalisti. Valkaisun jälkeen tulee vältää vähintään muutaman päivän ajan värjääviä ruokia ja juomia kuten kahvia, teetä, punaviiniä sekä mausteisia ruokia. Myös happamia juomia kuten limsoja, tupakointia ja nuuskaa tulee välttää.

Hampaiden valkaisua kannattaa ylläpitää säännöllisesti esimerkiksi puolen vuoden välein. Ylläpitoon sopivat esimerkiksi hampaiden kevytvalkaisu sekä kotivalkaisulusikat.

Voit kysyä lisää hampaiden valkaisusta soittamalla vastaanottoomme tai varaamalla hampaiden valkaisun konsultaatioajan esimerkiksi nettiajanvarauksemme kautta.

KENELLE VARAAN AJAN?

Hampaiden valkaisua varten voit varata ensin konsultaatioajan suuhygienistillemme joko soittamalla vastaanottoomme (09 4366 100) tai varaamalla hampaiden valkaisun konsultaatioajan nettiajanvarauksestamme.

Asiantuntijat